01
مرد

بوسترپمپ آتش نشانی چیست ؟

بوستر پمپ آتش‌نشانی (Fire Booster Pump)

کلمه “بوستر” به معنی تقویت کننده است و بوستر پمپ (Booster Pump) به مجموعه‌ای از الکتروپمپ‌ها گفته می‌شود که به صورت موازی با یکدیگر بر روی یک شاسی بسته می‌شوند تا فشار آب مورد نیاز برای سیستم آبرسانی یا آتش‌نشانی در ساختمان‌های بلند، مصارف خانگی، صنعتی، کشاورزی و غیره را فراهم کنند. بوستر پمپ، شبکه مصرفی را همواره در یک فشار ثابت و معین نگه می‌دارد.

انواع بوستر پمپ:
بوستر پمپ‌ها به دو نوع بوستر پمپ آبیاری و بوستر پمپ آتش‌نشانی تقسیم می‌شوند. همچنین بوستر پمپ‌ها بر اساس عملکرد و نوع پمپ خود به صورت زیر دسته‌بندی می‌شوند:
– دور ثابت
– دور متغیر

لازم به ذکر است که بوستر پمپ‌های دور متغیر در آتش‌نشانی و اطفا حریق کاربرد ندارند.
عملکرد بوستر پمپ آتش‌نشانی به این صورت است که با فشار و دبی مناسب توسط متخصصین طراحی می‌شود تا آب مورد نیاز شبکه اطفاء حریق را به صورت بهینه تامین کند. بعد از بوستر پمپ آتش‌نشانی، انتخاب کنترل پنل مناسب و دقیق نیز بسیار مهم است تا سیستم به درستی عمل کند.

مطابق با استاندارد NFPA، هر پمپ باید قادر به تامین تمام دبی باشد (یک پمپ تامین دبی و دیگری به عنوان رزرو) و تنها وقتی که دبی از GPM 5000 بیشتر باشد، با تاییدیه مقام ذی‌صلاح (AHJ)، می‌توان سه پمپ اصلی را به کار برد. بر اساس استاندارد اروپایی (EN12845)، بوستر پمپ آتش‌نشانی هرگز نباید دارای بیشتر از سه پمپ اصلی باشد.

بوستر پمپ‌های آتش‌نشانی، مانند پمپ‌های آبرسانی، به دلیل عدم استفاده مداوم در مدار، بسیار کمتر در معرض خطر گیرپاژ و خرابی قرار می‌گیرند. برای تست سلامت این بوستر پمپ‌های آتش‌نشانی، با استفاده از مدار فرمان، امکان استارت دوره‌ای پمپ‌ها (بازه‌های زمانی 15 روزه به مدت 15 ثانیه) جهت تست سلامت آنها فراهم می‌شود.
چیدمان بوستر پمپ آتش‌نشانی اطفای حریق می‌تواند به صورت هفت روش زیر باشد:

۱. تک پمپه:
– یک الکتروپمپ
– یک دیزل پمپ

۲. دو پمپه:
– دو الکتروپمپ
– یک الکتروپمپ و یک دیزل پمپ
– دو دیزل پمپ

۳. چند پمپه:
– یک الکتروپمپ و دو دیزل پمپ
– سه دیزل پمپ

معمولا شاسی بوستر پمپ آتش‌نشانی از جنس فولاد گالوانیزه ساخته می‌شود تا مجموعه الکتروپمپ‌ها به راحتی روی آن سوار شوند. این شاسی به گونه‌ای طراحی می‌شود که از ارتعاش و سر و صدا جلوگیری کند.

انتخاب بوستر پمپ آتش‌نشانی مناسب و بهینه برای یک سازه، مانند ساختمان یا کارخانه، مهمترین بخش سیستم اعلان و اطفا حریق است. این انتخاب باید به گونه‌ای صورت بگیرد که کارفرما هزینه اضافی نپردازد و در عین حال سیستم در مواقع بروز حریق به درستی عمل کند.

سیستم آتش‌نشانی مرجع اصلی برای طراحی سیستم‌های اعلان و اطفا حریق استانداردهای NFPA است. البته در استان تهران، ضوابط استان تهران بر گرفته شده از استانداردهای NFPA برای سیستم‌های اعلان و اطفا حریق تدوین شده است.

برای طراحی پمپ مناسب سیستم آتش‌نشانی، نیازمند دو مولفه مهم هستیم:
– دبی: مقدار آب مورد نیاز برای اطفاء حریق
– فشار: مقدار فشار آب که باید توسط پمپ تامین شود.
محاسبات طراحی سیستم آتش‌نشانی باید به صورت OPTIMIZE و با استفاده از نرم‌افزارهای مخصوص طراحی مانند AUTOSPRINK و سایر نرم‌افزارهای مشابه انجام شود. این نرم‌افزارها به مهندسین تیم مهندسی کمک می‌کنند تا محاسبات دقیق و بهینه را برای اطفا آبی، گازی و فوم انجام دهند. این نرم‌افزارها قادرند به صورت سریع و دقیق دبی آب، فشار و سایر پارامترهای مورد نیاز را محاسبه کنند و به طراحان کمک کنند تا سیستم آتش‌نشانی را بهینه‌تر طراحی کنند.

مهر پمپ ماندگار صنعت 

بخش تحقیقات 

MPMS